Jom Tekan Menda Niey !!!

Selamat datang ke blog ana yang tak seberapa ini . Sila la baca entry entry yang ada . Kalau suka 'like' aje la . Dan , jangan lupa komen .Be my follower . Terima kasih . :P

sahabat bloggiey :)

Khamis, 14 Februari 2013

Dont Give Up !!!

Remember, 
Never give up when things don'T work out the way you like,
Even you have had worK with all of your energy, 
We can only plAn for our future but not create future,
Only Him can create our future, so, if you want things work out the way you like,
ASK FROM HIM.
InsyaAllah, He will...
But, not all will, He know when He should,
Maybe not now, but in future...

From me to me, from me to you all..
________________________________________________________________

lets rock for next sem!!!
行け,行け,行け,T.K.A!!! 
わたしわがんばって!!!ツ

~@tka2013:0042~


Sabtu, 9 Februari 2013

Kisah Lemon...nyummm!!!

pernah dengar buah lemon? dah pernah makan? tahu kebaikannya??

Bila sebut lemon,mesti saya teringat sabun axion lemon. :senyum: Bahasa melayunya lemon,Inggeris pun lemon,arabic limun,filipino limon,latin citrum,french citron....memang dekat2la..lemon and citrus.Lemon dikategorikan dalam buah-buahan citrus,selain daripada limau,oren,dan sebagainya.Lemon ni sangatlah popular,ada kat macam-macam produk dah sekarang,yang memberi haruman lemon.Bukan saja bau yang harum malah khasiat kesihatan pun tak kurangnya..Antara yang menarik tentang lemon boleh saya kongsi:-

Dari segi kesihatan/kecantikan

1-Boleh membantu mengurangkan berat badan jika diminum airnya.
2-Ada antioksida dan vitamin c untuk kesihatan kulit dan mencegah penyakit,dan lemon juga elok untuk sistem pencernaan.
3-Sebab sumber vitamin c,jadi membantu penyerapan zat besi (iron) jika diambil bersama.
4-Bekumur-kumur dengan lemon juga dapat menjaga kebersihan gigi,bau mulut,membunuh kuman.
5-Lemon ada bleaching effect,disebabkan kandungan asid yang tinggi.Jadi lemon boleh digunakan untuk mencerahkan kulit badan,terutamanya bahagian lutut,ketiak,dan sebagainya.Jika letak di bahagian dirambut dan dikeringkan bawah cahaya matahari,boleh memerangkan rambut atau bagi yang perang,boleh jadi blonde highlight..Macam manetu? senyumje.. Tapi jika rambut hitam bolehke?Boleh,tapi susah sikitla.. 

Boleh guna lemon untuk hilangkan kotoran degil pada pakaian (contohnya,saya pernah guna lemon untuk hilangkan karat pada pakaian)

6-Kulit lebih licin,cantik dan wangi lepas guna lemon.(Tapi dinasihatkan jangan guna lemon di muka dan dedahkan terus dekat cahaya matahari..)
7-Cuci muka dengan air lemon boleh mengurangkan freckles terutamanya,bintik2 hitam pada muka,kurangkan jerawat dan menjadikan wajah bersinar.
8-Disebabkan lemon boleh melicinkan dan menyinarkan,jadi elok juga disapu pada kuku untuk kuku yang cantik lagi bersinar.

Masakan
banyak rasanya,tapi antara yang saya tahu:-

1-Masak ayam lemon,kek lemon,sedapni ;senyum
2-Boleh buat pengganti cuka. (Ini tak tahu mana saya tahu atau reka,tapi saya pernah buat acar,gunakan lemon instead of cuka.Sebab masa tu kebetulan saya ada lemon,takde cuka.Bagus juga,asid semulajadi dan selaintu,lebih berkhasiat..cuma kena control sikit kuantitinya,sebab lemon kan memang masam -D
2-Lemon juice,tapi elokla ditambah gula.

Tips memilih buah lemon :pilih buah yang terasa berat dan agak keras kulitnya dan kulitnya juga warna kuning. (persoalannya,adake lemon yang berwarna lain??) :senyum:

wallahualam..

sumber dari halaqah.net


p/s: saya dah, anda? bila lagi??? :D

Isnin, 4 Februari 2013

Bagaikan Ditipu

Pandangan dari pelajar USIM rentetan program My Beautiful Malaysia.

(program beautiful malaysia 3-2-2013)



*kasihan dengan hampir 100 orang pelajar USIM yang hadir ke Program My Beautiful Malaysia Day yang dianjurkan kerajaan serentak seluruh negeri hari ini. USIM dipecahkan ke dua destinasi, Port Dickson, Negeri Sembilan dan Kluang, Johor.

indah khabar dari rupa. ingatkan program yang bertemakan cintakan alam sekitar di Malaysia, sebab antara aktiviti yang diwar-warkan adalah menanam pokok dan gotong-royong. rupanya disuap dengan hedonisme yang bertopengkan 'Beautiful Malaysia'.

di Johor hari ini, pelajar USIM dihiburkan dengan gelek dangdut yang ngeri . nyanyian, dan kemudian hujan turun hampir sepanjang hari. aktiviti yang diiklankan seolah-olah tiada. sama dengan apa yang berlaku di Port Dickson, saya sebagai pengiring pelajar KK1 ke sana turut merasa sedih dengan apa yang berlaku hari ini. kami seolah hilang punca ketika berada disana, hilang nilai-nilai Islam dan tiada pengisian yang memberi manfaat buat diri.

menyesal.

saya mendapat pengajaran yang amat besar hari ini, dan ianya akan menjadi pengalaman pahit buat saya.

satu lagi, saya takkan berkompromi lagi untuk program-program seumpama ini. walaupun kena cari pelajar, buat pengumuman, post di FB dan sebagainya. muktamad.

saya minta maaf bagi yang terasa dan yang terlibat hari ini. sekian.

#Muhammad Ubaydullah Khairuddin, pelajar USIM, JAKSA Kolej Kediaman 1 USIM


*Baru balik dari Kluang, Johor utk program ntah pape My Beautiful Malaysia... sgt2 terkejut apabila dihidangkan dgn persembahan dangdut oleh penyanyi mane ntah..siap turun ajak penonton gelek sekali.. Selain itu hadirin juga dihidangkan dgn muzik2 rock, oppa gangnam stail dan lagu2 jiwang..

Allahrobbi..mcm ni rupanya program anjuran KERAJAAN.. Aku tak abis pkir...mengucap panjang aku..malu bdk2 Usim yg pkai kopiah dan tudung labuh yg hadir skali.. Klu mcm ni la cara KERAJAAN nak tarik anak2 muda, hancur lebur abih la masa depan negara kita..makin berleluasa lah keruntuhan moral dan akhlak..

Dari pengalaman aku ni, aku bleh buat kesimpulan bhw org yg menyokong KERAJAAN ni adalah org yg jahil dan sememangnya tak mahukan Islam..jadi sia-sia la kita duk kempen Islam pd diorg.. Seriously aku menyesal join program ni..


#Nik Ahmad Mustaqim, pelajar USIM



hurm,,,,apa boleh buat, benda dah jadi, harap akan datang, kita prepare lebih awal...

OH My Beautiful Malaysia !

Hai, Assalamualaikum, hehehe...
Selamat pagi semua..and selamat bercuti ye bagi dak2 u. Hohoho. Tahukan 3 Februari 2013 hari tu ada program My Beautiful Malaysia yang dilancarkan oleh 1M4U, hah, meh sini aku nak cite pengalaman aku sepanjang program tu. Aku pun join gak program kesukarelawan tu. Yelah, nak timba pengalaman dalam aktiviti kesukarelawanan ni. So, bila ada maklumat aktiviti2 kesukarelawanan macam ni, memang berkobar kobar lah semangat aku. Hohoho. Jadi, aku join la.

Bermula dengan 2 Februari 2013 aku and ahli sukarelawan lain dari u aku bertolak pada pukul 9 malam. Yelah, sebab kami join program yang dekat Kluang, Johor. So, kena bertolak awal la, kang xsempat sampai lak. Setelah berapa jam sakit bontot duduk atas bas, akhirnya, kami berhenti rehat la kojap kat UiTM Segamat, Johor. Rehat-rehat laa..Time tu aku ingat mesti sunyi je UiTM ni, yelah, dah pkul 1 pagi lebih, mesti la dah tidur, tapi sangkaanku melesett..zzeettt! huhu. Meriah semacam je aku tengok UiTM malam tu, ada jualan yang masih dibukak, dah macam pasar malam dah. BIAQ BETOI!!!! Masuk-masuk kawasan kolej kediaman, mak ai...ni pukul 1 pagi ke 8 malam??? Kalau kat U aku, mesti dah senyap dah, klau bunyik pun, dari bilik, bukan kat luar bilik. Malas nak cakap la macam mana, lagi lagi bab pergaulan pelajar kat sana. And, aku paham la. So, disebabkan kitorang kena bertolak seawal jam 4 pagi ke Kluang, aku rasa macam x syiok la nak tidur. Kang susah plak nak bangun. Huhu. Makanya...hehehe...aku and de gang buat keputusan nak pi keluar jejalan explore UiTM Segamat tu, alang alang dah sampai, amek la peluang tu. Hehehe. Mula mula ingat nak pi jejalan kat gerai yang meriah tu je, tapi, malangnye dah tutup, so kitorng pi melencong la. Seluruh pelosok kami terjah! Hahaha. Kurang ajaq toi la..Dah la pi masuk kolej kediaman orang, buat muka selamba je..Haha. Student kat situ dah tengok pelik dah. Kikiki. Maaf lah ye. Tapi seriously, agak terkejut dengan aktiviti pelajar UiTM, agak bebas. Nasib baik tak kena culture shock. Tapi aku rasa, kalau aku masuk UiTM pun, maybe aku pun bleh jadi macam tu. Huhu,, >.<

Okelah, bila dah pukul 4 pagi, 3 Februari 2013, kitorang pun sambung perjalanan ke Kluang. Dan aku, tak tidur pun sepanjang malam tu. Rasa rugi plak tak tidur kat UiTM tu, katil dia empuk gila...selesa dowh..huhu. Terlepas kenikmatan tidur macam tu je. Huhu. Sampai kat masjid mana ntah, berenti semayang subuh sat. Sejuk!!! Dengan bayu pagi plus hujan plak tu. Grrr...Masuk dalam bas, econ pulakkk... -.-" . Nasib baik tak demam. Dengan suhu macam tu, ape laei,, tidoq laa! Huhuhu. 

Sesampai kat Kluang, ktorang trus pi berkumpul jap, then amek baju, yang kaler merah tu, macam dalam gambar tu, skali ngan topi. Agak excited la.. Disebabkan masih awal lagi, kitorang berkumpul la dulu. Sembang2 dulu depan pentas. Sambil tunggu tu, ada la dihiburkan dengan persembahan dari kumpulan apa ntah. Nyanyi la. Lepas tu, tetiba, yang aku perasan, ada pulak sorang makcik ni, pi naik pentas. Dengan rambutnye yang dah macam Mee Sedaap pun ada, pakai baju ala2 gaun y sendat tanpa lengan, bercorak kulit Leopard, yang bisa menampakkan bahu sampai atas dada, lengan tu memang dah gerenti nampak la. And, nasib baik la dia pkai inner kaler itam, at least x nampak la kulit dia y berkedut kedut tu. Hahaha. Kemudian, dia pi nyanyi lagu dangdut, siap ngan gelek lagi. Cibai r...Geli dowh nengok. Lepas  tu pi jalan kat tengah tengah peserta sukarelawan, gelek kat situ, siap tarik budak plkn lagi. Budak plkn, ape lagi, layan laaaa...ish3. Maka bergelek lah mereka disitu. Then, ade plak sorang makcik masuk ngan anak barangkali, mak aih, nampak muka macam bapok, tapi aku x tahu lah. Diorang pi menari nari..gile sumpah geli!!! Grrr...Masa habis macam tu je. Then, bila VIP dah sampai, ada la plak persembahan joget selamat datang kukira, yang ni oke la skit. Sopan la skit. Yang pakai baju biru selendang kuning dalam gambar tu. Lepas tu, tetibe hujan, so, aku lari la p tempat teduh. Terhenti jap program. Aku kira, ni cara taknak bagi program ni terus berjalan dengan aktiviti yang kurang sopan laa..huhu. Then, aku dah mula start bosan, hilang semangat bila gegeli dah melanda diri aku. Hurrmm...dalam hujan plak tu, aku and de gang mula la mengorak langkah p melawat Kluang Mall. 

Amek kesempatan la...alang alang datang, dah dekat ngan Kluang Mall ni, nak la berkenalan ngan Kluang Mall skali. Takkan la nak kerling je...Hehe.. kat Kluang Mall, kitorang just pusing pusing je, as tempat berteduh dari hujan. Kerja gotong royong telah pun ditinggalkan. Amek kau, dah hilang dah niat asal..huhu. And kebetulan, kan dah dekat ngan Chinese New Year,, So semua dalam mall tu kaler merah merah je and, baju yang aku pakai pun merah je..Kakaka. Sesuai bona lah! Ape lagi, LIGHT! CAMERA! PEACEEE!!! Hahaha. Begitulah aku seadanya. Huahuahua. By the way, HAPPY CHINESE NEW YEAR ye kepada semua masyarakat yang berbangsa Cina!!! tak lupa juga kepada masyarakat kaum lain kat Malaysia ni, kitakan 1Malaysia!!! Hee...


Setelah, puas pusing pusing mall ni, kitorang pi la keluar, pi balik tempat berkumpul tadi. Berbekalkan voucher KFC yang kami dapat dari penajaan oleh KPT, kami pun pi la tebus. Kikiki. Terima kasih KPT!!!! Lepas tu, hujan lagi, tp hujan gerimis je la..tengah tengah berteduh tu, tetiba dengar pihak urusetia pasang lagu Gangnam Style, dengar ramai orang bersorak. Aku pun teruja la,,ada apa? Rupa rupanya, ad 4 orang makcik tengah berjoget tarian Gangnam Style..ish..sekali lagi kegelian melanda diri ini. Huhuhu. Kenapakah? Huhu. Tak lama lepas tu ada sesi cabutan bertuah. Pergh, hadiah dia gila gila kowtt...huhu..Ipad, IPhone, Samsung Galaxy dari W, S , Note dan semua adik beradik dia lah! Sumpah bertuah giler sapa yang dapat. Then ada lagi, tv Samsung HD skali ngan set DVD...puihh..andd...paling gempak, Motorsikal LC! Adoii...dalam hati ni berharap sangat tuk jadi antara orang2 yang bertuah. Satu demi satu nombor dicabut. Bila no aku ni??? Grr. Tetiba ada budak u aku dapat tv Samsung HD tu. Waaa..Sumpah bertuah! Kitorang yang lain bersorak kowt. Biarlah tak dapat pun, tapi, at least ade gak wakil dari u kitorang yang dapat. Hahaha. Then, masuk hadiah yang last skali, motorsikal tu, banyak no yang dipanggil tapi tuan dia dah takde. Dah balik dah kot. Aku pun berharap la no aku naik. Huhu. Tapi tak dapat. :( . Takpe lah, takde rezeki lah tu.  Then, tetiba ada satu no tu, ada tuan dia, intai intai le skit. WOW!!! Budak U aku lagi! Dah la hadiah paling SUPERB!!! Hohoho. Ape lagi, bersorak la kitorang!!! HAHAHA. Abis majlis, ramai ramai pi amek gambar kat motor tu. Hahaha. Rugi plak aku tak amek gambar tu pakai kamera phone aku. Huhuhu...Tapi memang sumpah bertuah la budak tu. JELES! >.<

Dah habis cabutan bertuah, maka habis lah majlis. Kitorang pun berkumpul jap, taking taking pictures then baliks. Huhu. Seronok walaupun ada peristiwa yang agak menggelikan and menyampahkan hati. -.- 

Huh, sebelum terlupa, kebetulan terjumpa satu video yang agak menyeramkan, nyanyian dangdut yang disertai dengan tarian gelek oleh sukarelawan. Huh...tempat lain, tapi aktiviti lebih kurang sama... Grr.. tak patot! Ni link dia ; 


Tonton la sendiri pengisian dia and, pikir lah menggunakan akal fikiran bersama iman dihati.
Wallahuallam.


Jumaat, 1 Februari 2013

I miss them ! :"(

Alhamdulillah, just done my writing task as the preparation for MUET (Malaysian University English Test) hohoho. So tired lorh. I haven't think for this task for ages. Usually, in university, I just need to make only one paragraph for my writing test, but today, I have to finish the essay with complete 5 paragraph which must in 350 words above! Argh!! Shitt! How I'm gonna to find the idea?? The point? Uhhh... Luckily this's just an assignment, not a test yet. Huhu. I don't know how it going to finish if it is in the test or exam? And, of course I notice that, I make soooo many grammatical error! Huh! Just look at this entry, surely you can notice it, if not, you're just same as me! Hahahaha. 

By the way, just now also my beloved mum just called me! Hewhewhew! ;D . Sooo happy lorrhhh...Hehehe. Why? Of course I'm so happy because I've not see her for a looonngggg time! Huhu. I couldn't escape from this shitt programme as I got band 2 in my last MUET. Huhu. This university needs their student to reach at least Band 3 to graduate. So, as the main step to avoid us from trap in this university forever is to reach Band 3! Huhu. Owh, back to our point, just about my mum. Before she called, I just remembered my late father. Then, I feel I really miss him, and , as I miss my father, I'm going to miss my mother who still besides me in this world. The tears comes, dropped from my eyes. I'm afraid that if  I couldn't see her for my last time, and I can, I won't it happen! Huhu. O Allah, please take care my mum. Also my father there..take him besides U. He always obedient to U. Avoid him from the fire of the hell. Huhu. And, as I missed my parent, I hope I can make a call with them. And, I believes to the power of Mother's instinct, so I waited my mum to call..Eh?? What the...??? Ishh3..Actually I should call her first. But, I stay wait and then, I GOT A CALL!!! Whoaa!! I's MY MUM!!! I KNEW IT!!! Subhanallah, He's sending my vibes to my mum.. Thank you Allah! :D

And to my father, if you can see me and can read this, although I know you couldn't understand the language, Allah is there, He can help you to read this. I hope you always happy besides HIM, wait for me there, and I'll always pray for u, insyaAllah. But, I'm sorry if because of me, the fire in the hell touched you. I'll try my best to improve myself to become a better Muslimeen...

Our prophet; Muhammad s.a.w says,
"...when the son of Adam dies, all the rewards for their practice will be stop except 3 things ; sadaqah , the useful knowledge and THE PRAYER FROM THE GOOD CHILDREN.."

p/s: I'm sorry if any the error occur in this entry. Thanks for reading. :))

Like Sikit ;)