Jom Tekan Menda Niey !!!

Selamat datang ke blog ana yang tak seberapa ini . Sila la baca entry entry yang ada . Kalau suka 'like' aje la . Dan , jangan lupa komen .Be my follower . Terima kasih . :P

sahabat bloggiey :)

Sabtu, 27 Oktober 2012

Hidup biar CONFIDENT !!!

Assalamualaikum semua,
Maaf..dah lama x berblogging..dah berhabuk dah pun belog ni. Hahaha. Nak kata sibuk takde la sebok sangat, cume kekadang, bila nak tulis post baru, takde ilham. Takde idea yang nak dicanangkan lam belog ni. Aishhh.. :(

By the way ( cehhh..skima punya penulisan..nk amik exam ke ape ni??? Haha ) , hari ni tetiba timbul la sedikit ilham tentang diri kita sendiri..bagi aku, seems like motivational entry la.

Take my word:
" do as who you are, let the people say, as long as you didn't disturb their life.." @tkasyraf0001~

Hehe..macam nak bagi ceramah motivasi la pulak rasa..haha. Baiklah mesti korang fahamkan apa maksud ayat tu? Kalau faham bagus lah, maksudnya anda adalah seorang yang celik bahasa inggeris, betul tak? Hehehe. Actually, ayat ni timbul lam kepala otak aku bila aku rasa ramai orang yang selalu mengata aku. Sebok je nak jaga tepi kain orang, sedangkan tepi kain sendiri pun tak terjaga.

" do as who you are "
Bagi aku, bila aku rasa aku nak buat something tu, aku buat je la ikut cara aku. Tapi takde la sampai ketepikan pendapat orang lain, tak boleh la sampai macam tu sekali. Kita boleh terima pendapat orang lain, dengar, tapi bila kita nak buat, kita yang tentukan, jangan sampai kita ikut telunjuk orang lain 100%. Pendapat yang kita terima tu jadikan sebagai rujukan, mana tahu ada yang kita boleh terima. :) . Kita ada cara kita sendiri, sebab kita adalah kita, bukan orang lain.

" let the people say "
Biarkan orang lain mengata. Dalam hidup kita, mesti ada je kritikan yang kita akan terima. Tipu la kalau ada orang cakap yang dia tak pernah terima sebarang kritikan dalam hidup dia, sedangkan Nabi kita sendiri pun selalu kena caci maki oleh musuhnya. Oleh tu, biarkan la mereka yang seronok mengata kita tu terus mengata..biarkan sampai mereka letih. Kita just perlu sabar dengan kerenah mereka, jangan dilayan. Kadang2 apa yang mereka buat semua tu sebenarnya just sebab nak tarik perhatian orang lain and nak tunjuk kita ni lemah depan orang lain. Kita lemah fizikal takpe, lemah emosi, lemah psikologi ke, takpe, asal kita "kuat sabar" terima ujian Allah. Orang selalu mengata kita tu pun sebab Allah nak uji kita jugak. So, bersabar lah. ;)

" as long as you didn't disturb their life "
Bab paling penting, dalam setiap fi'il yang kita buat ni, ada kacau diorang ke sampai diorang perlu kata macam2?? Yang tu kita kena renungkan balik. Kalau apa yang kita buat tu memang dengan sengaja atas sebab nak mengganggu hidup orang lain, wajar la kita terima kritikan2 yang sepadan dengannya. Lain la kalau yang kita ganggu diorang untuk kebaikan, macam berdakwah and sebagainya..ade je tohmahan, tapi kita buat semua tu tuk kebaikan sejagat. Gangguan tuk kebaikan, so, ketepikan segala tohmahan kerana Allah. Bila apa yang kita buat kerana Allah, insyaAllah, Dia sentiasa ada untuk support kita dari setiap sudut. ;)

So, akhir kalam, jangan la rasa terlalu low dalam hidup. Confident level tu biar tinggi, jangan sampai kita hidup bawah jari telunjuk orang lain sangat. Telunjuk diorang hanya untuk membantu, bukan menentukan cara hidup kita.
Harap anda;pembaca sekalian dapat mengambil segala yang disampaikan dari sudur positif, and kalau ada tersilap tatabahasa, budi bicara, sejuta maaf mohon diampun. Kalau segala yang tercalit tidak dapat difahami, hehe..tu antara kelemahan ak dalam penulisan. Sebab tu BM dapat A biasa je time SPM. Sekian, terima kasih. :)

Waallahuallam.

#xlupa kpda bakal menduduki SpM thun ni, Gud Luck ye adik2. And, harap belum terlambat tuk mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kpda umat islam seluruh dunia. ;)

Like Sikit ;)