Jom Tekan Menda Niey !!!

Selamat datang ke blog ana yang tak seberapa ini . Sila la baca entry entry yang ada . Kalau suka 'like' aje la . Dan , jangan lupa komen .Be my follower . Terima kasih . :P

sahabat bloggiey :)

Ahad, 29 Disember 2013

Kau ajnabi aku

"Bak sini tangan ko"-Dash
"Eh, ko nak buat apa?-Am
Tomboy tarik tgn laki tu dgn kuat.
Am gelabah then terus tarik balik.
"Eh, ko ni kenapa?"
"Err...maaf lah, aku ni tak biasa bersentuhan dengan perempuan"
"Eh? Aku?" Marah sebab dia pikir dia bukan perempuan.
"Lah, ko kan perempuan. Bukan laki. Beb, sorry la, even ko pakai mcm laki ke ape, you still a girl"
"Owh, ok fine! Habis ngan mak ko takkan x tak pernah pegang kot"
"Beb, tu lain la..ko tau tak beza ajnabi and bukan ajnabi?" Tambah lagi. "Ni aku rasa nak kene sekolahkan ko balik ni. Haish"
"Hoi2, aku sepakkang. Mcm la aku ni tak tahu pape. Tapi, ape mende ajnabi and bukan ajnabi tu? Eheheh"
"Sah ko ni nak kene msuk sekolah kafa balik" terangkan, "ajnabi tu dalam bahasa arab. Dalam bahasa melayunya maksud dia asing. Dalam islam, ajnabi tu maksud dia orang2 yang bukan keluarga dia ataupun yang boleh dikahwini. So, bila asing, tak boleh sentuh2 ni."
"Owh, kalau macam tu sampai bila bila la kita tak leh bersentuhan? Even aku tukar jantina jadi jantan?"
"Woi! Ko buang tebiat ke nak tukar jantina nak jadi jantan???!!"
"Ahaha...gurau ja beb, dont be serious sgt." Gelak. Sambung lagi "kalau macam tu, ada tak cara nak buat kita y ajnabi ni jadi tak ajnabi?"
"Err..jawabnya, ko kene kawen ngan aku lah. Baru boleh sentuh2 ni"
"Oitt!!! Melayang jugak nanti flying kick aku ni kang."
"Haha...gurau jelah beb, cakap dont be serious sgt. Kang ak dah bagi balik. Haha"
"Citt...tau lah. Lagi pun mana la ko nak kan orang macam aku ni. Kasar. Tomboy. Macam jantan. Mesti ko nak yang ayu, jalan terkepit kepit macam minah jepun tu."
"Hah pandai pun". Ejek. "So lepas ni kalau ko nak goda aku, tu, tgk mcm gadis kat situ tu."  Sambil tunjuk gadis ayu y tak kurang sopannya dengan baju kurung. "Ha, pakai macam tu, then jalanlah la mcm minah jepun. Kompem aku tergoda. Haha" ketawa Am pecah.
"Woiii! Ni nganjing namanya ni!". "Takde masa aku nak goda ko. Buang masa je" gumamnya sendri.
"Hah lupa, one more thing. Jangan lupa pakai tudung. Baru lah nmpak perempuan kat situ."
" Erk, ni dah nganjing habis ni" ketawa Am tak hilang lagi, "blah ah kau. Aku nak balik. Petang2 macam ni tak elok anak dara macam aku ni lepak dengan laki bukan ajnabi macam ko ni" sambil bangun melangkah pulang.
"Woii! Chillah!" Ingatkan luar keras dalamnya pun keras, tp dah mcm roti perancis. Luar keras dalam lembut. Ahaha.

Ahad, 15 Disember 2013

Alam semula jadi

Heyp! Assalamualaikum guys.
Just wanna share my weekend activities. Hehe.
Hari ni just jalan2 masuk hutan je. Actually takde lah hutan sangat. But it was awesome! Even hutan kecil je, then ada tasik, perghh..lawa siot!
I never expected ada tempat macam tu kat kawasan aku ni. Well, sekarang ni kan aku stay kat kawasan bandar, so, memang tak terfikir la ada lagi kawasan yang tenang macam ni.
Ok sambung,
Jalan punya jalan tadi. I just walk enjoying the scene, sebab teruja sangat. I found there are sooo many dragonfly. Wallaweh! So, ape lagi? Snap lah. Jinak pulak tuh. Hahaha.
There're some picts:

So, how was yours? Hope you enjoyed yours! ;)

Limited Edition

Edisi aku adalah limited edition,
Tak bisa di beli dengan harga yang murah,
Tak bisa di beli di kedai kedai berhampiran,
Tak bisa di miliki semua orang,
Tak bisa di lepaskan begitu sahaja,
Kerna aku mahal,
Kerna aku hanya untuk seorang pemilik,
Pemilikan ku tak bisa di tukar ganti begitu sahaja.
Kerna aku limited edition.

~khasyaf1312~

Selasa, 10 Disember 2013

Sticky note.

Hi! It's 4am and am still here! :P
Guess what, I think I wanna write something. Urmm...be a writer, write a story. But, what story huh? In english or bahasa? Erk.
Mix I guess. So all can read it.

WAITT!!
Do I got some reader here? Err...I don't think so. Coz I nver got any responds or feedback bout this blog.
But it's ok. I'm writing here just for fun. And I know there's someone who always waiting for my latest post. Just what you can read in the shoutbox. Erk. I know there's only few message there. If you wanna write something there, it's okay. It'll be alright. Haha.

So, see you next time! Hey, I'll always check the shoutbox for coming days! Any recommendations are allowed and I'll think for it.
Bye. Thank you! ;)

Isnin, 9 Disember 2013

Untuk dia

Ok hai, Assalamualaikum...
Now, tak boleh tidur. Maybe sebab dah terbiasa sangat tidur lewat sampai pukul 4 a.m. Kesian kan?
And, actually this few weeks rasa macam miss kat someone. :P. Buang tabiat kejap. Nampaknya aku dah kembali normal. Hah.

To her, aku ingat lagi, you asked me a question. "What do you like bout me?"
Erk, time tu aku can't give a word. Don't know why, maybe too much to say or ntah! But today I think I know what. Hah. And, I know now it's useless. Takde guna. Right? Tapi takpe, I still can say it.

Some of what do I like bout you:
1. Your voice. Erk? Haha. The serak basah maybe. Dari suara tu boleh rasa ad ketegasan dalam kelembutan.
2. You're so nice. Beautiful. Too beautiful for me I think. Tak selayaknya untuk orang macam aku. Kahkahkah. Aku lah hamba paling sedar diri agaknya. XP
3. You're brave. Well, engkau berani, even aku takut and geli dengan lipas tapi aku tengok engkau lek2 je pegang lipas. Hahaha. Wonderful girl! Solute skit. Haha.
4. Penyayang. Macam mana orang kata kalau nak tengok sikap penyayang seseorang tu, tengok cara dia bermain dengan kucing. Hah. Lemah lembut engkau layan kucing. Aku kagum. Most girls I saw them geli dengan kucing. But not you. Kalau ada kucing pun engkau akan panggil dia. Perghh. Boleh jadi bakal ibu mithali nih.

Ok, I think thats all. I hope kalau engkau baca post ni, puas hati lah tuk dengar jawapan yang engkau tuju tu tahun lepas.

AND!
One more question yang engkau tanya kat kawan engkau tu, kenapa aku tak sembang kencang dengan engkau macam dengan kawan kawan engkau yang lain tu. Ni jawapan dia, sebab aku jadi nervous kalau nak bercakap dengan engkau. Tak kira la as friend ke hape. Haha. Lawak. Tapi tu lah kenyataanya. Damn!

Ok dah, aku blah dulu. Assalamualaikum!

Selasa, 3 Disember 2013

"yesterday is a history, today is a gift, tomorrow is a mystery".

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, masih ada sini untuk mengisi kekosongan di blog ini. Maka, aku kira, para pembaca boleh lah ignore sahaja entry sebelum ini. Bila kita diberikan peluang, gunalah sebaiknya. Dan insyaAllah, doakanlah aku supaya mampu menggunakannya juga dengan sebaiknya. Lantas, jom kita pandang kehadapan, seek for new day. Bak kata orang, 
"yesterday is a history, today is a gift, tomorrow is a mystery".
Haa...oleh sebab "yesterday is a history" jom jadikan history tu sebagai pengajaran buat kita. Jangan mudah melatah. Yes..apa yang berlaku disebalik hari semalam mungkin ada hikmahnya. Mungkin ramai akan kata, usah ingat perkara lepas, malah, boleh pulak kata "benda dah lepas, usah dikenang". Hah, salah pemikiran ni. Benda yang lepas lah harus dikenang sebenarnya. Supaya kita tak ulang lagi perkara lalu. Para sejarawan pun ada kata,
"Siapa yang melupakan sejarah, dia akan mengulanginya"- tak ingat sapa kata. hehe.

Soo..kalau tak mahu benda yang dah lepas berulang lagi, ingat lah. Haha. I mean, belajar lah dari kelemahan lepas. Jangan lupa, semua insan ada kelemahan, tiada siapa yang sempurna di dunia ni. 


"Today is a gift". Well, A GIFT. From who? Of course our Merciful, Allah s.w.t. Ecehh...dah tukar pakai english pulak? Haha. Terlebih eksaited pulak. Since it's a gift, we should appreciate it. Bersyukurlah kerana masih ada sini, masih diberi peluang untuk menikmati keindahan. Gunakan segala maklumat atau pengalaman yang kita dah dapat di masa lalu atau dengan kata lain, history untuk memperbaiki diri kita. Jika semalam, kita berjalan dan tanpa sedar kita terjatuh di dalam satu lubang, maka, hari ini jika kita melalui jalan yang sama, biarlah kita sedar, ada lubang yang sedang menunggu mangsa. Dan bila kita sedar, jangan lah biar diri ini terjatuh sekali lagi. Kalau jatuh juga, rasanya layaklah nak di panggil bodoh. Mungkin terlupa akan quote kat atas, lalu dia ulangi balik apa yang dah berlaku semalam.

When it come to mystery, you must know, you must face it. Erk. English lagi. Haha. Takpa lah. Kita pakai rojak, rojak buah. Sedap dimakan, enak rasanya. (>,<) . Ok, sambung,sambung..ahaha.. Bila ianya suatu misteri, kita kena lah explore. Jangan biar dia berlalu macam tu je. Teringat kat satu phrase ni, dia kata;
"Hari ini kita mencipta sejarah, hari esok kita membina masa depan"-tak ingat jugak siapa yang kata. hehe."

Haa...lebih kurang macam tu lah. So, nampak la function gift ni apa,kan? Kalau "semalam adalah sejarah", "hari ini adalah hadiah" maka "hari esok adalah masa depan". Kita perlukan hari ini untuk mencapai masa depan. Tak kira lah sama ada masa depan yang cerah atau pun gelap. Analoginya, hari ini kita berjaya dalam peperiksaan SPM, hari esok insyaAllah kita akan berjaya masuk Universiti, YEAA!!! Haha. Mudah bukan? Dan, tanpa mengingati sejarah, kita mungkin akan menyebabkan kita tersilap melorek jawapan yang salah untuk soalan sama buat kali kedua didalam peperiksaan. Hah, get it??? Easy right? Hehe.

Jadi (dah malas nak taip panjang panjang, :P) tanpa sejarah, siapalah kita, dan haruslah ingat, siapa diri kita hari ini untuk mencorak masa depan yang lebih cemerlang gemilang terbilang. Ecehhh,,buat ayat skematic pulak. Ayat esei bahasa melayu kah? Hahaha. Dan, one more thing, jangan lupa berusaha mencorak masa depan selagi hari ini masih ada. Anda mampu mengubahnya. 
"Renung-renungkan dan selamat beramal!"-Prof Izzi.


p/s: maaf, ayat macam formal sikit. haha. mood teringat kat exam bahasa melayu time spm dolu dolu..haha. any comment or suggestion, boleh la tulis kat kotak bawah ni. kat shoutbox kat tepi ni pun ok je. insyaAllah, akan sentiasa berlapang dada. ;)

Like Sikit ;)