Jom Tekan Menda Niey !!!

Selamat datang ke blog ana yang tak seberapa ini . Sila la baca entry entry yang ada . Kalau suka 'like' aje la . Dan , jangan lupa komen .Be my follower . Terima kasih . :P

sahabat bloggiey :)

Rabu, 30 Mac 2011

dEmi TeMan

Maaf, ku telah menyakitimu
Ku telah kecewakanmu
Bahkan ku sia-siakan hidupku,
Dan kubawa kau seperti diriku

Walau hati ini t'rus menangis
Menahan kesakitan ini
Tapi ku lakukan semua demi kita

Akhirnya juga harus ku relakan kehilangan teman sejatiku
Segalanya t'lah ku berikan
Juga semua kekuranganku

Jika memang ini yang terbaik
Untuk diriku dan dirinya
Kan ku t'rima semua demi kita

Jujur, aku tak kuasa,
Saat terakhir ku genggam tanganmu
Namun yang pasti terjadi,
Kita mungkin tak bersama lagi
Bila nanti esok hari
Ku temukan dirimu bahagia
Ijinkan aku titipkan kisah hidup kita selamanya



Selasa, 29 Mac 2011

........::::::JoM SaNtaI:::::::..................

Jom kita bergelak sebentar atau senyum sejenak.
i) Pilih bulan kelahiran anda:
  • Januari - Aku cinta
  • Februari - Aku gigit
  • Mac - Aku belasah
  • April - Aku peluk
  • Mei - Aku terhantuk
  • Jun - Aku terkentut depan
  • Julai - Aku menari dengan
  • Ogos - Aku pergi dating dengan
  • September - Aku lambai dekat
  • Oktober - Aku muntah depan
  • November - Aku jerit dekat
  • Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:
1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan Ipin
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

KONGSI JAWAPAN ANDA~ :)
jom sume,elok lau nk ilangkan stress n tension nan result

Sabtu, 26 Mac 2011

SeaSons iN tHe SuN



Goodbye to you my trusted friend
We´ve known each other since we
Were nine or ten
Together we´ve climbed hills and trees
Learned of love and abc´s
Skinned our hearts and
Skinned our knees



Goodbye my friend it´s hard to die
When all the birds are singing
In the sky
Now that spring is in the air
Pretty girls are everywhere
Think of me and i´ll be there



We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the hills that we climbed were
Just seasons out of time



Goodbye papa please pray for me
I was the black sheep of the family
You tried to teach me right from wrong
Too much wine and too much song
Wonder how i got along



Goodbye papa it´s hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that the spring is in the air
Little children everywhere
When you see them i´ll be there



We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the wine and the songs like the
Seasons have all gone
We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the wine and the song like
The seasons have all gone



Goodbye michelle my little one
You gave me love and helped
Me find the sun
And every time that i was down
You would always come around
And get my feet back on
The ground



Goodbye michelle it´s hard to die
When all the birds are singing in
The sky
Now that the spring is in the air
With the flowers everywhere
I wish that we could both be there



We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the hills that we climbed were
Just seasons out of time



We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the wine and the song like the
Seasons have all gone
( 3X )

p/s: spesel tuk all my frenz y bkal berjauhan dengan ana tuk masa yang lama...see u all again...

Jumaat, 25 Mac 2011

kaLau la itU, kalAu la iNi...

"Hurm...kalau la kamu tak main facebook, mesti dapat result tinggi. Kalau la kamu rajin belajar mesti result kamu tinggi lagi." tu kata2 family.


"Hurm...kalau la kamu bleh A sejarah, mesti dapat 7A. Kalau la pendidikan syariah islamiah dapat A, mesti dapat 8A pulak." tu kata2 kawan2.

"Hurm...kalau la ana x tinggal kosong jew soklan BA tu, mesti dah dapat A dah. Tambah lagi satu A", tu kata2 diri sendiri.

Tapi, tu semua dah berlaku dah. Tak boleh diperbaiki dah. Hakikatnya, perkataan "kalau" itu sudah tidak boleh merubah semua yang sudah berlaku. Memang. Usahlah menggunakan perkataan "kalau" kerana perkataan itu menunjukkan bahawa kita tidak boleh menerima takdir yang ditentukan-Nya.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:”Sekiranya (kalau) aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘kalau’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”
Riwayat Muslim

Khamis, 24 Mac 2011

oH reSultku

"Hurmm...malasnyer nak bangun hari nie. Result SPM keluar pukul 11. Cikgu suruh kumpul kat dewan pukul 9 pagi lagi, coz nak bagi taklimat sal sambung belajar lepas SPM. Tapi budak-budak nie ramai yang nak pergi lewat sikit. Huh. Kalau la ana bleh pergi dgan kereta sendiri kan bagus. Tak payah tunggu orang lain.", bisik hati ana. "Eah, nak bawak kamera ke tak nak ea??? urm...", hatiku berbisik lagi, kamera tu hak milik abang ipar ana. Kalau bawak takut rosak plak, huhuhuhu. Tapi, kalau tak bawak tak syok ah. Tak leh nak amek gambar. So takleh msuk la gambar mase amik result nanti lam blog. Huhuhu. "Nak bawak ke tak nak??? hurmm...tak yah la, nanti copy pic yang cikgu amek la ".

Jam dah pukul 9 pagi dah. Mesti dah ramai yang berkumpul kat dewan, huhuhu. Ana? Hehehe. Still at da home. Tunggu Bob datang ambik. Dye ckap nak pergi kul 11. So, ana pon kena pergi pukul 11 jugak la. Nak wat camner, adat menumpang. Huhuhu. Kringggg!!! Telefon, telefon berbunyi...hahaha. iPhone di atas kerusi di capai. "Assalamualaikum Asyraf, dduk kat mana nie? Tengah drive ke? Cikgu dah mengamuk dah. Ramai lagi tak sampai. Cikgu nak start bagi taklimat dah nie ", terdengar suara salah seorang rakan ana yang memberitahu akan keadaan di sekolah. Ana serba salah. Kalau nak drive sendiri lesen tak siap lagi. Huh. Last2, dapat satu lagi panggilan. "Asyraf, kita pergi awal la sikit. Ramai dah kawan2 kita yang dah sampai kat sekolah", Bob memberi cadangan. Huh. Ok gak tu. Memang kalau boleh nak pergi awal, tapi dah Bob janji nak pergi lewat, ikut jela. Tapi sekarang, Bob da tukar time, huh, kalut la sikit...huhuhu~

Alamak ai...penuh nyer kereta. Huh. Bebudak sekolah pon ramai yang amek kesempatan ponteng kelas. Dok jenguk2 kat si abang2 ngan kakak dye. Huhuhu... Segan tol. Seperti biaser, sumer student laki memang suka lepak kat masjid. Ramai btol tadi. Baru je on da way nak pergi lepak skali, tibe2 cikgu dah panggil masuk dewan. Nak bagi taklimat. Dengar je la. Lpas abes taklimat, sume bleh makan dlu kjap(knapela x bagi jew trus result tu, bleh blik awl).

Buat kli kedua, cikgu panggil blik msuk dewan. Huh. Ucapan Ummi pengetua ngan guru2 pentadbiran. Lalala. Dah. (Hehehe....mlas nak bagitau mende yang cikgu bgtaw). Lpas tu cikgu umum student yang dpat straight A, 7 orang sume..

  • Muhammad Hadi 
  • Muhammad Zuhaidi Hilmi
  • Nur Hafizah
  • Maryam Saidah
  • Aina Mardhiah
  • Nur Atiyah
  • Faraha
Tapi kan, Hafizah tu spesel sikit, dye dpat 12. Terer ah. Salute!!! Tahniah yew sume. Tapi kan, result ana sendri macam mana? Huhuhu. Takowt. Lepas tu, cikgu pun lepas sumer student tuk dapatkan result masing- masing ikut kelas. Huh. "Zuhri mana, zuhri???" mata ku terus melilau mencari meja kelas Zuhri.

Lastly, jumpa gak. Tapikan...ramai orang la. Huh. Leceh betol. Ana pon ape lagi, serbu jela...Tepi, tepi...hahaha. Setelah berasak asak lam kumpulan pelajar, akhirnya ana berjaya gak. Kat situ ada cikgu Rosliha,cikgu add math ana. Hehehe. Malu la dengan dye. Takut tak lulus.

"Khairul Asyraf,cikgu", ana beritahu nama ana. Cikgu pun terus belek membelek slip2 result tu.

Akhirnya.... huhuhu...1,2,3...hehehe... Alhamdulillah..walaupun tak seberapa, tapi bersyukurr la. Semua kredit. Yang buat ana terkejutnye, BI dapat A...hahaha...taw kenapa terkejut??? Sebab slama idop ana, tak pernah pun ana dapat A lam subjek BI. Syukur2... And lagi satu, subjek Matematik Tambahan. Huh. Baru sekali dapat kredit sepanjang exam. Tapi kali ni dah dapat B... Memang syukur la... Terima kasih Ya Allah.

Usai jew solat zohor kat Masjid As-Syakirin,SMKAWa , ana terus cari kereta kawan ana. Alamak, da takde la. Alamatnyer kene tinggal la. Huhuhu... Macam mana nak balik??? Tolong!!! Hua!!! "Hafizi, macam mana ana nak balik, dyorang da tinggalkan ana",huhu, ana mengadu pada kawan ana yang laen.

"Tumpang Hazrul ah", dye bagi cadangan.

"Takpe kew? Rumah dye kan jauh dari rumah ana".

"Takpew, sampai kat bandar jew".

"Umm, suh hantar sampai rumah ana terus lah. Boleh kenal rumah ana, hehehe". Lebih2 pulak kan? hahhaa~

Akhirnya kereta Gen-2 yang dipandu oleh teman ana, Hazrul menyusul di perkarangan rumah ana. Hehehe. Thanks ya my friends.

.:: My classmates, 5 Ibnu Zuhri ::.

~My Friend, Hafizi (he got 6A)~

. : 5 Ibnu Zuhri's SpM candidates for 2010 : .
To all my teachers, friends, and my school, thanks for help me till I got this struggle. Although not so strong as 11As... 

Ahad, 20 Mac 2011

skOlah nak Cuti, Cuti naK SkolaH plaK...huh~

Tatkala sekolah dah bukak balik. Disaat ana dah tak kene pegi sekolah dah. Disaat ana kene duduk sorang sorang kat rumah. Huhuhuhu... Memang kebosanan da. Kalau dulu, kat sekolah selalu je tengok kalendar, "lambatnyer nak cuti sekolah" huhuuhu. Memang tu je yang ana tunggu. Tapi sekarang da tukar statement lain dah, "lambatnyer nak start sambung study balik" huhuhu. So, wat student yang maseh bergelar budak sekolah. Tok sah duk merungut la banyak keje sekolah lar, malas nak pegi sekolah la, lambat nyer nak cuti lar. Nanti dah rase camne cuti panjang cam ana nie baru tau betapa kepuasannyer hidop cuti lame2. Huhuhu~
MyEm0.Com

Naseb baek la ade gak pesbuk ngan blog nie. Tak la borink ngat. Time ade ilham bleh la nak conteng2 blog nie. Hehehe. Kalau nak mesej ngan kawan2, sume sibuk. Lagipun duit ana ni bukan nye banyak ngat nak top up kredit nie. Kalau keje xpe la jugak. At least ade gak income, nak wat top up ke ape. Ni duk ilex jew. Huhuhu.
Kenapa tak kerja???

MyEm0.ComRamai jugak yang tanya soalan macam tu. Sampai ada yang ajak ana pergi kerja. Huhuhu. Tapi ana tak boleh la kerja. Profession ana buat mase sekarang ni hanyalah tuk menjadi pelajar. And one more thing, ummi ana memang x bagi anak2 dia kerja part time selagi tak abis study. Kena focus on study dlu. So, that's why I can't. Huhuhu. Memang kalau boleh nak gak kerja cam kawan2 yang laen. Tapi da tu larangan from parent, patuh jela.

Jumaat, 18 Mac 2011

MajLis CukuR RamBut SuHaiB

Alhamdulillah, akhirnya selesai jugak majlis bercukur anak saudara ana y ke-16. Yang ke-16??? Huishh, rmai nyer. Baru umur 18 thun da jadik uncle kepada 16 org anak saudara...huhuhuhu...itu lah lumrah jadi anak bongsu dari 9 org adik bradik kn??? huhuhu~
Tuan Ammar Suhaib Bin Sulaimi

Tuan Ammar Suhaib, hehehe..8 Mac 2011 ye lahir kat Hospitl Kubang Kerian. nie la anak sedara y terbaru stakat nie. Sebelom nie dah datang sorang, dari parent laen la, laki gak, tp lahir thun lepas. Anak orang nogori. Klau nak difikirkan la kan...ana nie, asyik dapat anak sedara jew...bile plak nk ade anak sendri??? huhuhuhu~ Memang kene tunggu 10 thun lagi la kot....hehehe~

Majlis bercukur tadi memang keren daa...letih giler...balik solat Jumaat trus start. Majlis start ngan acara gunting rambut Suhaib. Naseb bek Suhaib tu budak bek. Tak nangis pon mse org tgah cut rambut ye. Lpas bg Cikgu Din yang jdi imam msjlis tu potong rambut Suhaib, ktorang mule selawat. Ayah Suhaib bwak Suhaib keliling bulatan spaya org len bleh ptong gak rambut Suhaib sikit2 sorang. Alaaa...tiga utas(utas ke tuk rambut? ke helai??? lantak ah) sorang. Tapi ana xnak ah tolong potong, xpandae...ngeee... hehehe~
Dah selasai sume, sume leh balik la, nak wat ape lae??? hehehe...kejam ar klau gtu gak...org jamu la sikit mkanan..sume pakat2 makan...jangan malu-malu, jangan segan-segan...hehehe...

Usai jew sume acara, Suhaib kene 'kejong' lg. Yela, dah msih ada rmbut kat kepala. hahhahaha..Gunting!, Pisau cukur! Jom serang!!!! Baru licin kepala ye...hahaha~

Isnin, 14 Mac 2011

JPJ Test

Huh, hari ni ada test JPJ ntuk pelepasan lesen P kereta. Hahaha. X lama lagi ana bleh drive la. Hahaha. Tempoh hari dah uat dah pra-test, memang x puas aty. Ape x nye, orang x sempat lgi angkat tgan tanda stuju tuk parking, tp dyorang dah suruh ana out. sptutnye bleh bgi pluang lgi tuk baiki position tu, huh...geram!!!
MyEm0.Com
Tapi, walaupun hari tu ana x lepas, kandas kat bahagian II, x mengapa. hahaha. Ana akan bukti kan yang ana akan lulus jugak ea... hahaha. Uekkk!!!

MyEm0.Com

So, tadi da pegi test, huhuhu. Gabra giler, dah la nak tunggu turn tu punyer la lama. Huish!
MyEm0.Com

Mula2 test naek bukit. Huh! Cantekkk.... hahaaha . Tapi kena tgur gak. huhuhu. alamak. Tak pakai tali pinggang keledar lar...huhuhu...nseb baek x kene potong markah. Fuh~

MyEm0.Com
Lpas tu pegi tunggu turn nak masuk parking left side (tempat ana kandas ngan JPJ palsu, huh!) Ana memang da berazam da, sap solat hajat lagi biar ana bleh uat yang tu, hahaha...tunggu punyer tunggu. Da tiba turn ana. Step by step ana wat ngan pnuh kesabaran. Huhuhu. Skit je lagi nak tepijak line yang menyebabkan ana kandas ae tu, BREKKK!!! fuhhh, slamat~
angkat tgan tande stuju. Ok. JPJ da sruh wat yang 3 penjuru lak, Yeay!!! Tengok, ana bleh uat ea...hahaha..
MyEm0.Com

Msuk 3 penjuru, fuhhh...ilex...memang kompem bleh punyer. Hahahaha...

Lulus Bhagian II.

Kena tunggu tuk test jalan raya pulak... Lama betol. hurmmm...Memang letih ar. huhuh.
MyEm0.Com

MyEm0.Com"Okey, no.36 ambik kereta no.19", lastly JPJ tu panggil gak ana tuk test jalanrya. Apa lagi,ana pon trus bkak langkah p kat kete tu(excited tuuu.... haahaha..) Yes! Bleh JPJ yang bek punyer. Huahahaha~

MyEm0.ComNervous gak rsenye nak test nie. Tapi, coz nak lulus, mmang kne uat ilex jew. Just go straight no kona kona. hehehe. Satu lagi yang uat ana jadi ilex mse test tu, JPJ punyer la baek. Santai betol. Dye ajak borak. Memang ilang trus ase rse nervous tu. Da x rse ape2 dah. hahaha. Abes soklan dye tnye, skolah ane, sibling brape orang, n mcam2 lagi da...huh! Tapi xpe gak, xla boring ngat drive.

"Nak lalu jalan mne nie? A ke C?" ana tanye Tuan JPJ tu, nak dapatkan kepastian. "Awak nak lalu jalan panjang ke pendek?" dye jawab dgan soklan balik, huh. "Jalan pendek jela",hehehe...smmangnye kalau bleh xnak la test lame2. "Ok", ringkas jew dye jawab. Lalala . Tengah syok dive JPJ tu suh uat U-turn balik. "Knapa kene uat U-turn???" ana kebingungan. Please, jangan la kate x lulus,huhuhu...

MyEm0.Com
"Dah awak ckap nak jalan pendek, saya bagi jalan pendek jela" selamaaattt....

Sampai kat Institut Memandu, dye bagi borang penilaian kat ana tuk pegi cop ngan bos JPJ kat office. Huh. Alhamdulillah, ana da lulus, ngeee...epy giler ase..huahahaha...Xyah sibuk2 nak kenen ngulang nie.

MyEm0.Com
Bangga tol bleh lulus mende nie, hehehe...
Well...U know me, ahaks...!!!

Jumaat, 11 Mac 2011

Ujian, sebahagian cabaran hidup

Assalamualaikum ,
"Barangsiapa diuji lalu bersabar, diberi lalu bersyukur, dizalimi lalu memaafkan dan menzalimi lalu beristighfar maka bagi mereka keselamatan dan mereka tergolong orang-orang yang memperoleh hidayah." 
(HR. Al-Baihaqi)

Merenung hadis diatas pasti membuatkan kita semua teringat akan semua ujian yang pernah kita lalui bukan? Tidak dapat dinafikan bahawa kita semua pernah dicemuh dan difitnah ataupun kita sendiri pernah mencemuh atau memfitnah individu lain. 
Sekiranya kita pernah mencemuh atau memfitnah individu lain, mohon lah maaf diatas apa yang telah kita lakukan keatas individu tersebut. Sesungguhnya maaf adalah penawar bagi dua kumpulan yang bergaduh. Namun, sekiranya kita menjadi mangsa fitnah atau cemuhan, maafkanlah mereka walaupun mereka tidak pernah memohon untuk dimaafkan.
Dizalimi, dikhianati bukanlah perkara biasa bagi kita semua walaupun menjadi mangsa oleh rakan rakan kita sendiri. Mungkin niat mereka hanyalah ingin bergurau namun mereka tidak pernah menyangka bahawa gurauan itu akan membuatkan mangsa mereka begitu terasa dengan tindakan mereka. 
 Ingatlah bahawa semua itu adalah ujian yang diberikan keatas kita sebagai hambaNya. Namun, kita seringkali mudah mengalah dengan dugaan yang susah sehingga kita lupa bahawa dugaan itu sebenarnya untuk menguji sekuat manakah iman kita. Bersabarlah & tabahlah menghadapi semua itu. Seperti yang dicatatkan dalam hadis diatas, orang yang sentiasa bersabar menghadapi ujian adalah tergolong dalam orang orang yang memperoleh hidayah. Sekiranya ujian itu begitu berat, adu lah padaNya, kerana hanya dialah sebaik baik tempat mengadu. Sentiasalah berdoa dan beristighfar kepadaNya.

Ingin ana ceritakan bahawa baru sekejap tadi ana menerima mesej dari seorang rakan ana. Kelihatannya dia begitu tertekan hanyalah kerana hidupnya menerima dugaan yang besar yakni fitnah dunia. Dia mengadu pada ana mengapa mesti ada sahaja yang sering melahirkan fitnah sehingga merosakkan persahabatannya dengan salah seorang sahabatnya. Dia begitu mengasihi sahabatnya, dan mungkin caranya yang salah sehingga ada yang mengatakan mereka mempunyai nilai kasih sayang lebih dari seorang rakan walaupun dari sesama jantina. Dia bertanya pada ana, "salahkah kita menyayangi kawan dengan sepenuh hati...just sebagai kawan je rasanya". Lalu ana membalasnya "sememangnya tidak salah, tetapi mengapa tidak kepada semua teman2 anta? dan adakah kasih anta itu kerana nafsu atau Allah?" . Kemudian dia memarahi ana, mungkin ana juga yang salah kerana tersilap tanggapan terhadapnya. "Jadi mengapa harus berbeza layanan anta kepadanya berbanding teman teman yang lain? Mengapa harus malu malu untuk berbicara dengannya dihadapan teman teman yang lain?", itu persoalan ana yang seterusnya kepada dia. Maka dia memberitahu bahawa mungkin ada yang iri hati terhadapnya lalu menaburkan fitnah tersebut. Memang tidak dapat dinafikan bahawa perasaan iri hati juga menjadi faktor timbulnya fitnah. Itulah sebahagian dugaan. Oleh kerana ana juga masih kurang berpengalaman dalam masalah sebegini, ana menamatkan sahaja dengan menyarankan kepadanya supaya beristighar dan berdoa kepada yang Maha Esa. Hal ini kerana dia seolah olah sudah putus harapan untuk hidup. Ana harap dia masih diberi hidayah agar tabah menghadapi semua ini. 

Benarlah bahawa dosa fitnah itu labih besar daripada membunuh, betapa seksanya hidup dalam fitnah jika di bandingkan dengan sakitnya mati dibunuh.

Wallahu'allam.

p/s: Di sini ana sendiri ingin mengakui bahawa teman teman ana juga pernah menjadi mangsa atas kelancangan mulut ana sendiri. Oleh itu, diatas kesempatan ini juga ana ingin memohon maaf kepada yang pernah terasa terhadap ana. Sekiranya artikel ini mungkin bercanggah dengan pendapat pembaca sekalian dan ada yang tersilap, mohon ditegur kerana kita perlulah saling tegur menegur sesama Islam. Wallahu'allam.

cuba untuk berubah

assalamualaikum semua, mulai sekarang ana da x nak guna perkataan aQ da, walaupun alamat blog nie pasal aQ, sebenarnya perkataan ana tu sama je ngan perkataan aQ . just ana tu lam bahasa arab, bahasa syurga . kalau nak kira , ana ni pun x la pandai sangat dalam subjek arab, tapi ana tetap nak guna word nie tuk mempraktiskan ape yang ana belajar, x guna la kan kalau dah 5 tahun study arabic tapi x nak guna . ada pepatah menyatakan "ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak mempunyai buah" , jadi x ada gunanya kalau kita belajar bertahun tahun tapi langsung x mengamalkan . baik x payah belajar terus .

sebelum ini ada yang mengejek ana dengan panggilan ustaz ana anta, hanya kerana ana menggunakan perkataan ana secara drastik, mereka mungkin x dapat membiasakan, tapi ana x kisah, cuma jangan la sampai memberikan gelaran sebegitu dengan tujuan mengejak . hal ini kerana mungkin hanya akan melemahkan semangat seseorang yang cuba berubah . sering kita lihat ramai kawan kawan amat suka mengejek teman teman mereka yang cuba berubah ke arah kebaikan . biar lah mereka berubah . janganlah kita menjadi faktor teman teman kita membatalkan hasrat untuk berubah ke arah kebaikan . namun, sekiranya terdapat teman teman kita yang ingin berubah kepada perkara perkara negatif, itulah yang harus kita cuba halang, bukannya sokong . kerana, terdapat juga segelintir masyarakat yang suka menyokong individu yang ingin berubah kepada perkara perkara negatif .

ramai masyarakat sering menyalah tafsir akan perkataan perkataan arab, apabila seseorang menggunakan perkataan arab dalam percakapannya walaupun hanya ana, seseorang itu pasti dianggap sebagai seorang orang agama . lalu individu tersebut pasti diberi gelaran ustaz, dengan tujuan mengejek . namun, perkara sebegini biasanya dilakukan oleh masyarakat yang kurang pendidikan bagi ana. mereka sering berfikiran sempit tentang agama sehingga x membezakan agama Islam & bahasa arab. walaupun ana berkata begitu, ana juga masih jahil & masih memerlukan pengetahuan yang lebih luas untuk membicarakan soal sebegini . 

oleh itu, ana harap semua orang dapat menerima niat baik ana dan saudara saudara kita yang lain yang cuba berubah kearah kebaikan. jangan lah pula mengejek sehingga melemahkan semangat mereka.

wa'alahu'alam.

Like Sikit ;)